Husdyr
I en almen boligafdeling er det beboerne der bestemmer, om man må have husdyr eller ej – herunder hvor mange, hvilke typer mv. Beboerne træffer beslutningen på afdelingsmødet (alternativt ved en urafstemning), og du finder de specifikke regler for netop din afdeling på afdelingens egen hjemmeside her på bk-aarhus.dk. Søg den frem via forsiden
Evt. ændringer af husdyrregler gælder kun fremadrettet. Dvs. et husdyr anskaffet mens det var tilladt, skal ikke afskaffes, hvis man en dag forbyder husdyr.
Hvis man holder et dyr, der er i strid med de vedtagne regler i afdelingen, eller hvis et (hvilket som helst) dyr ikke overholder reglerne for god ro og orden, ja så er der tale om en overtrædelse af husordenen. Det kan betyde, at beboeren får en advarsel og evt. skal fjerne sit/sine husdyr. I sidste ende kan overtrædelser betyde, at lejeren opsiges og skal flytte ud.
Ejeren har ansvaret for, at dyret ikke er til gene for naboer, fx ved larm og/eller lugt. Ejeren er erstatningsansvarlig for skader, som dyret måtte forvolde. For hunde gælder det, at ejeren er erstatningsansvarlig uanset om ejeren har skyld eller ej, hvilket kaldes et objektivt ansvar. Det er også derfor, at alle hunde i Danmark skal have en lovpligtig ansvarsforsikring.
Hvad er et husdyr?
Med husdyr mener man som hovedregel hund og kat. Og det skal eksplicit fremgår af reglerne, hvilke konkrete dyr, der er tilladt at holde. Således kan man fx også bestemme, at det er tilladt med fx kaniner og krybdyr.
Ved siden af afdelingens husdyrregler, er der en række dyrearter, som enten altid eller aldrig er tilladte.
Tilladte dyr
Såkaldte smådyr er ikke omfattet af husdyrbegrebet. Hold af smådyr vil derfor altid være tilladt uanset hvad, der står om husdyrregler. Betegnelsen smådyr omfatter fugle, fisk, hamstrer, marsvin og lignende mindre dyr.
Kaniner og tam-ildere er ikke defineret som smådyr, men som husdyr. Derfor skal de (som fx hunde og katte) specifikt nævnes i husdyrreglerne, hvis de er tilladte.
Udover smådyr har beboerne uanset husdyrreglerne også ret til at holde en specialtrænet servicehund, hvis beboeren af fysiske eller psykiske årsager er afhængig af det. Der er typisk tale om en fører- eller servicehund, som skal være specielt trænet til at udføre en eller flere nytteopgaver for at være undtaget for evt. forbud mod hund. Boligkontoret Århus kræver dokumentation for både certificeringen af dyret og en speciallægeerklæring eller udtalelse fra psykolog for beboerens afhængighed af dyret.
Forbudte dyr
Hvis et dyr er forbudt ved lov, kan man naturligvis ikke tillade hold af dyret i et husdyrsreglement. Det gælder fx krybdyr og andre ”eksotiske”, farlige og/eller truede husdyr - eksempelvis visse slanger. Se Justitsministeriet liste over forbudte dyr.
På samme vis gælder hundelovens forbud mod bestemte hunderacer naturligvis - dog ikke hunde, som er anskaffet før den 17. marts 2010, hvor loven trådte i kraft.
Visse landsbrugsdyr betegnes også som ”husdyr”, fx grise, får og geder. De må dog ikke holdes i en almen bolig.
Må man have besøg af eller passe et husdyr?
Selvom en afdeling har vedtaget et forbud mod hold af husdyr, er det tilladt i en kort periode at have en gæst på besøg, som har sit husdyr med eller at tilbyde at passe husdyret i en enkelt weekend. Dyret må ikke være til gene på nogen måde. Det er ikke tilladt med hyppige eller længerevarende besøg af husdyr, der ifølge husdyrreglerne er forbudt at holde.