FÅ LÆST OP

Knudrisrækkerne, Aarhus C

89 attraktive boliger

  • 7  et-værelses boliger mellem 33 og 36 kvm. Fordelt på 1. og 3. sal, alle i bygning 12 på stålstien.
  • 30 to-værelses boliger mellem 55 og 78 kvm. Fordelt på alle etager og i alle bygninger
  • 41 tre-værelses boliger mellem 83 og 114 kvm. Heraf 13. stk. i 2 etager. Fordelt på alle etager og i alle bygninger
  • 10 fire-værelses boliger mellem 92 og 99 kvm. Fordelt på 1. til 4. sal, alle i bygning 11 på hjørnet mod Knudrisgade/Stålstien

Heraf 50 delevenlige tre- og fireværelses boliger.

Herudover bliver der: Et fælleslokale på ca. 150 kvm, et fælles vaskeri, en gæstebolig og dejlig lukket fælles have.

Aarhus' højeste træhus
Mange aarhusianere kender den massive eksisterende bebyggelse i Knudrisgade 5, især fordi den bl.a. fungerede som folkeregister. Om kort tid ændrer bybilledet sig markant, når et unikt og klimavenligt byhus i træ rejser sig skulder ved skulder mellem de eksisterende byhuse i tegl.

Vi bringer nemlig bæredygtigheden helt ind til midtbyen, og med sine fem etager omdanner vi den gamle bygning til Aarhus’ højeste træhus – i princippet en oplevelsesrig husrække i en skala og karakter, der indskriver sig i gadens ånd.

”Med det unikke træ-byhus viser vi, at det faktisk godt kan lade sig gøre at bygge en bæredygtig og nyskabende ramme om en almen boligafdelings fællesskab. Et hus der både opføres og lever med et minimalt klimaaftryk og samtidig har et organisk og markant arkitektonisk udtryk. Et hus der tager ansvar!”, fortæller Morten Homann, direktør i Boligkontoret Århus.

Genbrug i fokus
Et træbyggeri er i sig selv et bæredygtigt valg, da træ er det eneste byggemateriale, som både absorberer og lagrer CO2. Men det er ikke kun i det organiske udtryk og den karakterfulde taktile facade, at bygningen skiller sig ud som et bæredygtigt bidrag til byrummet.

Der bliver tale om et helt nyopført hus – som alene i sin opførsel og materialebrug påvirker vores klima. Men for at minimere CO2-belastningen og samtidig at skabe en spændende arkitektur med kobling til det eksisterende, ja så genbruger vi dele af den gamle folkeregisterbygning på en ny og markant måde – særligt elementer fra det eksisterende hus, der hvor de skaber mest værdi i gadebilledet og bidrager til fortællingen om dette genkendelige sted i byen, som de fleste af byens borgere har en relation til.

Konkret genanvender vi fx de største CO2 syndere i det eksisterende byggeri, nemlig aluminiumsloftsplader og vinduer. Disse bliver upcyclet, så de indgår som en del af de nye boligers facadeudtryk.

Det ufravigelige mål er at skabe en DGNB-guld certificeret bygning, der vil lokalområdet og dets skala, men som også vil bidrage med nye oplevelser i nærmiljøet.

Fællesskab
Med sin centrale og velkendte placering skal det nye byhus danne rammen om fællesskab – både det nære og ’interne’ fællesskab for husets beboere og et fællesskab, der rækker ud og bygger relationer med det omgivende nærområde og naboer.

Boligernes forskelligheder henvender sig til forskellige målgrupper og skaber en varieret beboersammensætning. Og i fællesarealer bygger vi boligafdeling med åbne rum og hyggelige kroge med den centrale funktion: ”Møderum”, der ansporer til, at beboere i alle deres forskelligheder kommer tættere på hinanden, mødes uforpligtende og udvikler et stærkt fællesskab. Et centralt mødested bliver den fælles grønne taghave.

En ny bygning midt i byen skal også stå som grundlaget for et godt byliv og bygge videre på de takter, der er i Knudrisgade. Særligt i retning mod Østbanetorvet lever gaden sit eget, livlige liv. Det liv ønsker vi at trække længere op mod Nørreport og fuldende gadebilledet med målet om at bidrage til et mere samlet og samlende byliv.

Ambitioner og omtanke
Vi vil kort fortalt skabe en boligafdeling med et helhedsfokuseret greb, så vi får et hus, der både er miljømæssigt og socialt bæredygtigt. De fysiske bygninger og rammer skal belaste miljøet mindst muligt, og samtidig skal de danne rum for levende og mangfoldige fællesskaber mellem beboerne og byen.

De to aspekter skal komplementere hinanden i processen og det færdige byggeri - med målet om, at det tætte samspil går op i en højere enhed: En attraktiv boligafdeling, der sænker energiforbruget og højner samværet mellem mennesker. Og som i en større kontekst naturligvis indpasser sig i og beriger den særlige bymæssige kontekst

En bygning, der på den ene side peger fremad med et usædvanligt bæredygtigt koncept, og samtidig tager fortidens historie med sig ved at genanvende dele af det eksisterende hus.

Teamet
Bygherre:
Boligkontoret Århus

Totalentreprenør:
Q-Construction A/S 

Arkitektfirma:
SWECO Architects  A/S og VEGA Landskab 

Ingeniørfirma:
MOE A/S

Bygherrerådgiver:
Niras

Tidshorisont
Boligerne er efter planen klar til indflytning juni 2022.

Kontaktperson
Erik Frehr
Bygge- og Innovationschef
Tlf. 87 39 39 04
ef@bk-aarhus.dk

 

 

Noget for dig?

Al udlejning af almene ungdomsboliger i Aarhus håndteres af Kollegiekontoret gennem
www.ungdomsboligaarhus.dk

Øvrige almene boliger sker på AARHUSbolig.

Ca. to-fire måneder før indflytningstidspunktet vil boligerne blive lagt op på de respektive hjemmesider, hvorfra man søge bolig.